• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Orta Karadeniz geçit bölümünde yetiştirilebilecek ekmeklik buğday (triticum aestivum L.) çeşitlerinde verim, verim unsurları ve kalite kriterlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma / Eylem Oktay; Danışman İsmail Sezer

Date

2006

Author

Oktay, Eylem

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu araştırma; Havza-Merzifon ekolojik koşullarına uygun ekmeklik buğday çeşitlerinin geliştirilmesi amacı ile 2003-2004 yıllarında Samsun Havza ilçesi Eymir köyünde ve 2004-2005 yıllarında ise Amasya ili Merzifon ilçesi Sarıköy'de çiftçi tarlalarında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekrarlamalı olarak yürütülen bu araştırmada 16 buğday çeşidi (Alpu-01, Yıldız-98, Çetinel-2000, Harmankaya-99, Atay-85, Sultan-95, Altay-2000, Bezostaja-1, Sönmez-2001, Pehlivan, Bağcı-2002, Kınacı-97, Göksu-99, Konya-2002, Sakin ve Canik-2003) kullanılmıştır.Araştırmada, incelenen agronomik ve morfolojik özelliklerden bitki boyu 76.78-94.47 cm (Göksu-99 ve Sönmez-2001), başak uzunluğu 8.87-12.28 cm (Göksu-99 ve Yıldız-98), başakta başakçık sayısı 9.75-12.72 adet (Göksu-99-Yıldız-98), başakta tane sayısı 34.32-54.27 adet (Bezostaja-1-Yıldız-98), metrekarede başak sayısı 247.67-457.83 adet (Canik-2003-Harmankaya-99) ile çeşitler arasında p[0,01 düzeyinde önemli çıkmıştır. Tane verimi Havza lokasyonunda çeşitler ortalaması 505,16 kg/da ve en yüksek verim 686.20 kg/da ile Atay-85 çeşidinden alınmıştır. Merzifon lokasyonunda ise ortalama 429,99 kg/da iken Canik-2003 hariç diğer çeşitler aynı grupta yer almıştır. Araştırmada incelenen kalite özelliklerinden, 1000 tane ağırlığı Havza lokasyonunda ortalama 45.19 g olurken, Merzifon lokasyonunda 34.69 g olmuştur. Hektolitre ağırlığı Havza lokasyonunda ortalama 77.38 kg, Merzifon lokasyonunda ortalama 73.74 kg, Zeleny sedimantasyon değeri Havza lokasyonunda ortalama 35.60 ml, Merzifon lokasyonunda, 40.58 ml ve gluten oranı Havza lokasyonunda ortalama % 39.41, Merzifon lokasyonunda ise ortalama % 36.03 olmuştur.Buğday çeşitlerinin tane verimi ile incelenen karakterler arasındaki korelasyon katsayıları bitki boyu (r=0.372**), başak uzunluğu (r=0.308**), başakta başakçık sayısı (r=0.263**), m²'de başak sayısı (r=0.285**), bin tane ağırlığı (r=348**) olumlu ve çok önemli çıkarken, hektolitre ağırlığı (r=0.181) ve gluten oranı (r=0.025)olumlu-önemsiz, sedimantasyon değeri ise (r=-0.007) olumsuz-önemsiz olmuştur.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/16838.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28218

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [158]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.