• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ordu yöresinden toplanan değişik menşeili patateslerin (Solanum tuberosum L.) bazı fenolojik, morfolojik, agronomik ve teknolojik özellikleri üzerine bir araştırma / Emel Karaca; Danışman Selim Aytaç

Date

2004

Author

Karaca, Emel

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma, Ordu yöresinden toplanan değişik menşeili patateslerin bazı fenolojik, morfolojik, agronomik ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2003 yılında yapılmıştır. Bölgeden toplanan ve uzun yıllar değiştirilmeden tarımı yapılan yerel 63 menşei Bafra ekolojik koşullarında dikilmiştir.Samsun' da çok yıllık ortalama değerlere göre toplam yağış 665.9 mm, ortalama sıcaklık 14.2 oC ve ortalama nispi nem % 73.8 olmuştur. Denemenin yapıldığı 2003 yılında bu değerler sırasıyla 675.7 mm, 14.6 oC, % 74.4 olarak gerçekleşmiştir. Deneme, organik madde ve fosforca fakir ve alınabilir potasyumca zengin, hafif alkali, kireçli, tuzsuz, tınlı bünyeye sahip bir alanda kurulmuştur. Dikim, 5 m uzunluğundaki sıralara 70 cm sıra arası ve 40 cm sıra üzeri mesafe ile 24 Nisanda, hasat ise tüm hatların olgunlaşmasından sonra 4 Ağustos tarihinde yapılmıştır.Araştırmada, patates menşeilierin bazı fenolojik (çıkış ve yetişme süresi), morfolojik (bitki boyu, dal sayısı, yaprakçık sayısı, yumru eni, yumru boyu), agronomik (ocak başına yumru sayısı, ortalama yumru ağırlığı, dekara verim) ve teknolojik (yumru et rengi, kuru madde oranı, kül oranı, protein oranı, göz sayısı) özellikleri incelenmiştir. Ordu yöresinden toplanan patates menşeilerinde çıkış süresi 8-18 gün, ve yetişme süresi ise 61-112 gün olarak tespit edilmiştir.Dal sayısı bakımından patates menşeilerinin 2.0-14.0 adet arasında değiştiği belirlenmiştir. Yumru eni ve yumru boyu bakımından menşeiler arasında geniş bir varyasyon tespit edilmiştir.Patates menşeileri arasında ocak başına yumru sayısı, ortalama yumru ağırlığı ve dekara yumru verimleri bakımından farklılıklar belirlenmiş; bu özellikler bakımından, özellikle verim ağırlıklı olmak üzere, dikkat çekici menşeilerin (6, 7, 9, 26, 27, 28, 30 ve 33) daha ayrıntılı incelenmesi gerektiği belirlenmiştir. Hem kalite hem de depolama açısından önemli olan kuru madde oranları 12.49-27.72 olarak tespit edilmiştir. Patates menşeileri arasında kuru madde oranları bakımından yüksek olan hatlar (20, 26, 27, 30, 33, 38, 51, 53, 54, 58 ve 60) belirlenmiştir. İncelenen diğer teknolojik özellikler (protein oranı, kül oranı, göz sayısı ve yumru et rengi) bakımından patates menşeileri arasında önemli farklılıklar görülmüştür.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/20906.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28207

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [158]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.