• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fideleme ve serpme ekim yöntemlerinin çeltiğin verim, verim unsurları ile bazı kalite karakterlerine etkileri / Yusuf Şavşatlı; Danışman Coşkun Köycü.

Date

1997

Author

Şavşatlı, Yusuf

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu araştırma, Samsun ekolojik şartlarında fideleme ve serpme ekim yöntemlerinin, çeltiğin verim, verim unsurları ile bazı kalite karakterlerine etkilerini belirlemek amacıyla, Tekkeköy ve Çarşamba ilçelerinde 1995-1996 yıllarında yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak ele alınan bu araştırmada çeltik materyali olarak Baldo, Veneria, Rocca, Ribe, İspala, K-424 ve Drago çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma sonucu, fideleme yöntemimde salkım uzunluğu, salkımda tane sayısı, salkım verimi, 1000 tane ağırlığı, boş başakçık oranı, hektolitre ağırlığı ve protein oranı daha yüksek bulunurken; çeltik ve pirinç verimleri, metrekarede salkım sayısı, bitkide kardeş sayısı, bitki boyu, sap/tane oranı ile kırıksız pirinçrandımanlarında düşüşler tespit edilmiştir. Çeltik verimi fideleme yönteminde az da olsa düşmüştür. Ancak, başta Drago olmak üzere Ribe Baldo çeşitlerinde fideleme yönteminin uygulanması ile verimde artışlar gözlenmiştir. Genel olarak, bu yöntemde birim alana belirli sayıda fidenin dikilmesiyle düzenli bir bitki örtüsünün sağlanması ve yabancı ot sorununun asgariye indirilmiş olması verim artışında önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte, bu araştırmada fideleme yöntemiyle alınabilecek verimin geleneksel yöntem olan serpme ekim yöntemiyle de elde edilebileceği ortaya çıkmıştır. Ancak, fideleme yöntemi, mevcut tarım arazilerini en iyi şekilde kullanma imkanı vermesi açısından büyük önem taşımaktadır. Nitekim bu yöntemde, çeltik ikinci ürün olarak yetiştirilebilmekte ve bunun yanında % 35'lere varan sulama suyu tasarrufu sağlanabilmektedir. İşte bu avantajları dikkate alınarak fideleme yöntemi önerilebilir. Bu yöntemde, en uygun çeşitlerin sırasıyla Rocca, Baldo ve Ribe çeşitleri olduğu tespit edilmiştir. Çeltiğin, yılda tek ürün olarak yetiştirilmesi halinde ise geleneksel yöntem olan serpme ekim yöntemiyle Rocca çeşidi tavsiye edilebilir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/31038.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28201

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [158]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.