• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Samsun ekolojik şartlarında farklı zamanlarda uygulanan azotlu gübre ve yabancı ot ilaçlarının ekmeklik buğdaylarda verim, verim unsurları ve bazı kalite kriterlerine etkileri üzerine bir araştırma / Şahin Dere; Danışman Çoşkun Köycü.

Date

1995

Author

Dere, Şahin

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu araştırma Samsun ekolojik şartlarında azotlu gübre ve yabancı ot ilaçlarının uygulama zamanlarının buğdayın tane verimi , verim unsurları ve bazı kalite kriterle-rine etkilerini belirlemek amacıyla Ondokuz mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde 1993-94 yılları arasında yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünen-Bölünmüş parseller deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede buğday materyalı olarak Cumhuriyet-75 ve Bezostaja-I ekmeklik buğday çeşitleri azotlu gübre olarak amonyum sülfat (ekim esnasında) ve amonyum nitrat (ekimden sonraki devrelerde),yabancı ot ilaçları olarak da Glean-75 (çıkış öncesi) ve Grand Star (çıkış sonrası)kullnaılmıştır. Azotlu gübreler dört farklı zamanda (kontrol,ekimde 18 kg/da N,ekimde 9kg/da N+kardeşlenmede 9 kg/da N ve ekimde 9kg/da N+kardeşlenmede 4.5 kg/da N+sapa kalma 4.5 kg/da) ve yabancı ot ilaçları ise üç farkı zamanda (Kontrol,çıkış öncesi ve çıkış sonrası)uygulanmıştır.Araştırmada bitki boyu metrekaredeki başak sayısı,başak uzunluğu,başakta başakçık sayısı, 1000-tane ağırllığı,başakta tane sayısı,tane verimi,bitki başına tane verimi,ham protein oran ve gluten oranı incelenmiştir. Araştırma sonucu tane verimi bakımından çeşitler arasında farklılığın olmadığı azotlu gübre ve ilaç uygulama zamanlarının tane verimini önemli derecede düşürdüğü belirlenmiştir. En yüksek tane verimi ekim ve kardeşlenme safhasında 9kg/da azotun uygulanmasından elde edilmiştir. En yüksek protein oranı ise 9kg/da azotun ekim esnasında ve 4.5kg/da azotun kardeşlenme ve sapa kalkma döneminde uygulamasından elde edilmiştir. Ekim sonrası yabancı ot uygulamasından ekim öncesine uygulamaya göre daha fazla tane verimi ve ham protein elde edilmiştir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/36785.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28163

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [158]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.