• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Orta Karadeniz Bölgesi doğal florasından toplanan bazı tek yıllık yonca türlerinin (medik) fenolojik, morfolojik ve tarımsal özelliklerinin belirlenmesi / Serdal Uğur; Danışman İbrahim Aydın

Date

2009

Author

Serdal, Uğur

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma orta Karadeniz bölgesinde doğal olarak yetişen tek yıllık yonca (medicago hispida L., medicago arabica L. Ve medicago lupulina L.) türlerinin, fenolojik, morfolojik ve tarımsal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2008 yılında yürütülmüştür.Araştırmada bitki boyu, gerçek bitki boyu, büyüme şekli, dallanma durumları, yaprak eni, yaprak boyu, yaprak yüzeyinin tüylülüğü , ilk çiçeklenme tarihi ,meyve oluşum tarihi , ham protein oranı , ADF oranı, NDF oranı meyvedeki tohum sayısı ve 1000 tane ağırlığı gibi özellikler incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda , incelenen özellikler bakımından lokasyonlar arasında tür içi değişkenliğin olduğu belirlenmiştir.Kaba yonca da (M. Hispida L.) bitki boyu 37.67-94.33 cm, bitki yüksekliği 4.6-29.6 cm , yaprak eni 1.42-2.32 cm , yaprak boyu 0,68-2.16 cm ,ham protein oranı %14.61-26.41, ADF oranı %22.20 -36.82 , NDF oranı %33.18-50.60, meyvedeki tohum sayısı 17-52 adet ve 1000 tane ağırlığı ise 1.12,4.21 gr arasında değişmiştir. Bu bitkide dallanma durumu sık ve seyrek olarak belirlenmiş ,yaprak yüzeyinde tüylülük durumu görüntülenmiştir.Arap yoncasında (m arabica L.) bitki boyu 25.00-81.67 cm ,bitki yüksekliği 6.8-38.8 cm ,yaprak eni 0.52-2.28 cm, yaprak boyu 0.38- 1.34 cm , protein oranı %17.50-25.29, ADF oranı %27.06-40.35 , NDF oranı %38.26-55.34, meyvedeki tohum sayısı ve 1000 tane ağırlığı ise 1.06-8.46 gr arasında değişmiştir. Bu bitkide dallanma durumu ve yaprak yüzeyinin tüylülüğü sık ve seyrek olarak belirlenmiştir.Tür içerisindeki bu değişkenlik, incelenen türler için orta Karadeniz bölgesinde genetik zenginlik olduğunu göstermektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucu M.hispida L., M.arabica L., M.lupulina L. Da yapılacak ıslah çalışmalarıyla yüksek ve nitelikli ot verimi sağlayacak ve mera ıslahında kullanılabilecek genotipler olduğu sonucuna vardık .

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/58149.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28140

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [158]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.