Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı silajlık sorgum x sudan otu (sorghum bicolor L. moench) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi / Recep Kırbaş; danışman Ferhat Uzun
Abstract
Özet,Bu çalışma, bazı silajlık sorgum x sudan otu çeşitlerinin Samsun ilinin Atakum ve Vezirköprü ilçesi ekolojik koşullarında verim ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla, 2010 yılında yürütülmüştür. Denemede bitki materyali olarak 7 adet sorgum x sudan otu melezi kullanılmıştır.Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. İki lokasyonda yeşil ot verimi, kuru ot verimi, kuru madde oranı, ham protein oranı, ham protein verimi, Ca, P, K ve Mg mineralleri ile ADF, NDF, Ca/P, RFV ve K/(Ca+Mg) oranları incelenmiştir. Elde edilen veriler varyans analizi ve Duncan çoklu karşılaştırma testi ile değerlendirilmiştir. En yüksek yeşil ot ve kuru ot verimi Jumbo sorgum x sudan otu çeşidinden Atakum lokasyonunda sırasıyla dekara 8830.5 ve 3212.0 kg ile Vezirköprü lokasyonunda 6457.5 ve 2131.0 kg elde edilmiş ve çeşitler arasında yeşil ot ve kuru ot verimi bakımından çok önemli farklılık bulunmuştur.kasyonlardaki her iki hasadın toplam ham protein verimlerinin ortalamaları açısından en yüksek verim dekara 217.9 ve 216.4 kg’lık verimleriyle Nes ve N.3.71-2 sorgum x sudan otu melezi çeşitlerinden elde edilmiştir.Nispi yem değeri açısından her iki lokasyonda da Nes, Leoti ve Greengo çeşitleri en yüksek değerlere sahip olmuşlardır. Denemeden elde edilen bir yıllık araştırma sonuçları göstermiştir ki Samsun ekolojik koşullarında sorgum yetiştiriciliğinde yaş ve kuru ot verimi, toplam ham protein verimi, nispi yem değeri ve diğer özellikler göz önüne alındığında Nes çeşidi önerilebilir. Ancak daha sağlıklı bir öneri için diğer yıllarda alınacak sonuçlarında dikkate alınması gerekmektedir.