• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sinop kıyılarındaki "Cystoseira barbata" deniz yosunundan alginat üretimi üzerine bir araştırma / Neslihan Kodalak ; Danışman Hülya Turan

Date

2008

Author

Kodalak, Neslihan

Metadata

Show full item record

Abstract

Yapılan çalışmada, Orta Karadeniz Bölgesi'nin Sinop ili Karakum ve Akliman mevkiinden 2006 Ocak ve 2006 Aralık ayları arasında 12 ay boyunca iki tekerrürlü toplanan Cystoseira barbata (Good. Et Wood. Ag., 1821) esmer deniz yosunundan alginat üretimi ve kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gerçekleştirilen çalışmada Cystoseira barbata esmer deniz yosununun yıllık alginat verimine ve kalitesine bakılmış ve alginatın kalitesini belirlemek amacı ile viskozite ve pH değerleri incelenmiştir. Ayrıca çalışmada Cystoseira barbata'nın mevsimsel kimyasal kompozisyonundaki değişimler de incelenmiştir Yapılan çalışma sonunda Karakum istasyonundan toplanan örneklerde yıllık ortalama alginat verimi %16.26±1.36, Akliman istasyonunda ise %13.20±1.27 olarak bulunmuş ve her iki istasyon arasında istatistiksel açıdan bir farklılığa rastlanılmamıştır (P]0.05). Elde edilen alginatlara ait yıllık ortalama viskozite değerlerinin Karakum'da (44.74±8.13cps) Akliman'a (24.89±3.40cps) oranla daha yüksek olduğu tespit edilirken (P[0.05), pH değerlerinde (Karakum 10.31±0.03, Akliman 10.34±0.02) istatistiksel olarak önemli bir farklılığa rastlanılmamıştır (P]0.05).Yıllık ortalama ham protein miktarı Karakum'da %8.40±0.98, Akliman'da %7.97±0.90, ortalama ham yağ oranı ise Karakum'da %1.19±0.05, Akliman'da %1.32±0.06 olarak tespit edilmiştir. Ham kül miktarı; Karakum istasyonunda ortalama %21.03±0.44 iken Akliman'da ortalama %20.53±0.53 olarak bulunmuştur.Her iki istasyonda da yıllık ortalama ham selüloz (Karakum %13.567±0.473, Akliman %13.591±0.371) ve toplam karbonhidrat değerleri (Karakum %44.102±1.135, Akliman %44.521±1.281) benzerlik göstermiştir (P]0.05).

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/12437.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/27768

Collections

  • Öksüz Koleksiyonu [714]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.