• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Farklı balık türlerinden marinat yapımı kalitesinin belirlenmesi / Esra Eke; Danışman Hünkar Avni Duyar

Date

2007

Author

Eke, Esra

Metadata

Show full item record

Abstract

Araştırmada taze palamut (Sarda sarda, Bloch 1793), hamsi (Engraulis encrasicholus, Linnaeus 1758) ve zargana (Belone belone euxini, Günther 1866) balıklarından marinat yapılarak +4oC'de muhafaza edilmiştir. 170 günlük depolama süresi boyunca biyokimyasal kompozisyon, kimyasal ve duyusal kaliteleri araştırılarak ürünlerin raf ömürleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Biyokimyasal kompozisyon sonuçlarına göre palamut, hamsi ve zargana balıklarının taze ve marinat örneklerinde ortalama ham protein değerleri sırası ile %13.25±0.13 - 11.45±0.64, %11.89±0.66 - 10.19±0.04, %14.48±0.04 - 10.21±0.32, ham yağ oranları %17.01±0.29 - 22.40±0.06, %11.11±0.24 - 11.59±0.05, %5.74±0.04 - 6.01±0.06, nem oranları %62.45±1.28 - 59.07±0.07, % 72.04±0.11 - 70.75±0.19, %74.13±0.27 - 72.93±0.10, ham kül oranları %3.87±0.04 - 4.76±0.01, %2.14±0.07 - 5.12±0.02, %3.70±0.61 - 5.52±0.02 olarak belirlenmiştir. Palamut, hamsi ve zargana balıklarının depolama sonundaki ortalama pH değerleri, marine ürünler için belirtilen sınır değerler içerisinde kalmıştır. Taze palamut, hamsi ve zargana balıklarının ortalama TVB-N değerleri sırası ile 12.13±0.47 mg/100g, 7.47±0.47 mg/100g, 9.33±1.87 mg/100g olarak saptanmış, depolamanın sonunda ortalama değerler ise sırasıyla 17.63±0.77 mg/100g, 18.67±0.47 mg/100g ve 16.80±0.81 mg/100g olarak bulunmuştur. Taze palamut, hamsi ve zargana balıklarının ortalama TBA değerleri sırası ile 2.16±0.50 mg malonaldehit/kg, 1.45±0.23 mg malonaldehit/kg, 0.99±0.09 mg malonaldehit/kg olarak bulunmuş, depolamanın sonunda ise sırasıyla 10.93±0.62 mg malonaldehit/kg, 13.47±1.30 mg malonaldehit/kg ve 3.83±1.03 mg malonaldehit/kg olarak belirlenmiştir. TMA ve Peroksitin depolama sonundaki ortalama değerleri tüketilebilirlik sınırının altında olduğu tespit edilmiştir. Palamut, hamsi ve zargana marinatlarının 10. gün ette ve salamurada ortalama tuz değerleri sırası ile %4.41±0.16 - 8.07±0.36, % 9.49±0.43 - 8.03±0.31, %4.71±0.28 - 8.19±0.21 iken depolamanın sonunda sırası ile %5.20±0.10 - 8.31±0.40, %6.99±0.20 - 7.72±0.20 ve %7.64±0.48 - 9.03±0.20 olduğu belirlenmiştir. Palamut, hamsi ve zargana marinatlarının 10. gün ette ve salamurada ortalama sirke değerleri sırası ile %0.74±0.22 - 0.30±0.0, % 0.35±0.03 - 0.60±0.0, %0.23±0.03 - 0.27±0.03 olarak belirlenmiş, depolamanın sonunda ise sırasıyla %1.99±0.09 - 3.60±0.0, %3.26±0.09 - 5.20±0.20, %3.15±0.06 - 5.00±0.20 olarak bulunmuştur. Duyusal analiz sonuçlarına göre palamut marinatının raf ömrü 130 gün, hamsi ve zargana marinatlarının raf ömürleri ise 155 gün olarak belirlenmiştir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/15290.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/27763

Collections

  • Öksüz Koleksiyonu [714]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.