• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Amberlit XAD-7 reçinesi ile metal zenginleştirilmesi ve AAS ile tayinleri / Başak Caner; Danışman Ş. Fatma Aygün

Date

2006

Author

Caner, Başak

Metadata

Show full item record

Abstract

Günümüz dünyasında, sağlığımızı tehdit eden çevresel kirliliklerin büyük bir kısmını oluşturan ağır metaller toksik ve kanserojen etkiye sahiptirler. Çinko, nikel, civa, kadmiyum, bakır, kobalt ve kurşun en çok rastlanan ağır metallerdir.Çeşitli çevresel örneklerde bu elementlerin derişiminin düşük olması nedeniyle duyarlılığı çok yüksek olmayan alevli atomik absorpsiyon spektrometresi (Alevli AAS) ile doğrudan tayinleri zordur. Bundan dolayı eser düzeydeki bu metallerin tayinlerinde önderiştirme işlemine ihtiyaç duyulmaktadır.Önderiştirme yöntemlerinden biri olan katı faz ekstraksiyonunda, Amberlit XAD polimerik reçineleri fiziksel özellikleri nedeniyle ve yüksek adsorpsiyon kapasitesine sahip olduklarından eser elementlerin önderiştirilmesinde sıklıkla kullanılırlar. Önderiştirilme işleminde ya metal kompleksinin adsorpsiyonu ya da reçinenin ligant ile immobilizasyonundan sonra metalin liganta bağlanması yoluyla gerçekleştirilir.Bu çalışmada sulu Co(II), Ni(II), Zn(II), Cu(II) iyonlarının önderiştirilmesi için kolon yöntemi ile trietanolamin (TEA) adsorbe edilmiş Amberlit XAD-7 reçinesi kullanılmıştır. Geri kazanım için en uygun pH, örnek hacmi, kolon çapı, metal derişimi ve çözelti akış hızı belirlenerek metal çözeltileri kolandan geçirilmiş ve kolonda adsorplanmaları sağlanmıştır. Deriştirilerek kolondan geri alınan metal iyonları Alevli AAS ile tayin edilmiştir.TEA adsorplanmış XAD-7 reçinesi üzerinde adsorplanan metal iyonları 10 mL aseton içinde 2 mL, 4M HNO3 ile geri alınmıştır ve aseton uzaklaştırıldıktan sonra çeşme suyunda Cu (II), Zn (II), Co (II) ve Ni (II) iyonlarının derişimleri sırayla 4.75 ± 0,05 µg/L; 8,2 ± 0,2; 11,9 ± 0,7 µg/L; 9,2 ± 1,2 µg/L olarak bulunmuştur.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/16957.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/27391

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [233]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.