• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bazı azo boyar maddelerin farklı ortamlardaki elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi / Yeliz Karaman ; danışman Necati Menek

Date

2009

Author

Karaman, Yeliz

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada, 6’Bütoksi-2,6-diamino-3,3’-azodipiridin (BADP), 2-(5-Brom-2-pridilazo)-5-[N-propil-N-(3-sülfopropil)amino] fenol disodyum tuzu dihidrat (5Br-PAPS) 4-Metil-5-(sülfometilamino)-2-(2-tiazolazo)benzoik asit (TAMSMB) ve 1-(1-Hidroksi-4metil-2-fenilazo)-2-naftol-4-sülfonik asit (HMFNS) boyarmaddelerin farklı elektrolit ortamlarında elektrokimyasal davranışlarının ve reaksiyon mekanizmalarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu amaçla, çalışılan azo boyarmaddelerinin Britton-Robinson tamponu (pH:2,0–12,0), asetat tamponu (pH:3,5–6,0), fosfat tamponu (pH:6,0–8,0)ve borat tamponu (pH:8,0–10,0) ortamlarında, kare dalga voltametrisi (SWV), diferansiyel puls polarografisi (DPP), doğru akım polarografisi (DCP) ve dönüşümlü voltametri (CV) teknikleri kullanılarak, civa elektotdaki elektrokimyasal davranışları incelenerek karşılaştırmalar yapılmıştır. SWV, DPP, DCP ve CV tekniklerin sonuçlarına göre, BADP boyarmaddesi için, çalışılan ortamlara ait pH aralıklarında azo grubunun indirgenmesinden kaynaklanan tek bir indirgenme piki gözlenmiştir. Elde edilen CV voltamogramları incelendiğinde, çalışılan ortamlara ait pH aralıklarında tersinmez bir indirgenme piki gözlenmiştir. 5-Br-PAPS boyarmaddesi için, çalışılan ortamlara ait pH aralıklarında tek bir indirgenme piki gözlenmiştir. Elde edilen CV voltamogramları incelendiğinde, asidik ortamda tersinmez, bazik ortamda ise tersinir bir indirgenme piki gözlenmiştir. TAMSMB boyarmaddesi için, SWV tekniği kullanıldığında, B-R, asetat ve fosfat tamponları ortamlarında iki tane indirgenme piki görülürken, borat tamponunda ve B-R tamponunda (DPP) ise, tek bir indirgenme piki gözlenmiştir. HMFNS boyarmaddesi için, çalışılan pH aralıklarında, azo grubunun indirgenmesine ait olan tek bir indirgenme piki gözlenmiştir.Bütün bu veriler değerlendirilerek çalışılan boyarmaddesi için, toplam reaksiyon mekanizmaları önerilmiştir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/58061.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/27188

Collections

  • Doktora Tez Koleksiyonu [102]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.