• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bazı yeni ditiyokarbamat reaktiflerinin sentezi ve eser metallerin faas ile tayininde kullanılması / Hasan Cesur; Danışman Bekir Batı.

Date

2000

Author

Cesur, Hasan

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada ,yeni reaktif olarak ,potasyum 4-benzilpiperidinditiyokarbamat (K4-BPDC), potasyum 1-benzilpiperazinditiyokarbamat (K1-BPzDC),potasyum 1-(4-nitrofenil ) piperazinditiyokarbamat [K1-(NF)PzDC] ve potasyum 1-(4-florfenil)-piperazinditiyokarbamat [K1-(FF)PzDC] bileşikleri sentezlendi ve Mn(II),Fe(III),Ni(II),Co(II),Cu(II),Zn(II),Cd(II) ve Pb(II)un, zenginleştirilmesi ve ayrılması işlemlerinde kullanılabilirliği araştırıldı. Aynı şartlarda , potasyum 4-metil-piperidinditiyokarbamat (K4-MPDC),potasyum 1-piperazinditiyokarbamat (K1-MPzDC) ve sodyum dietilditiyo-karbamat (NaDDC) reaktifleri ile de çalışılarak karşılaştırma yapıldı. Ditiyokarbamat grubundaki hidrofobik grubun büyümesi ile ekstraksiyon veriminde ve sulu çözeltilerinin kararlılığında artış gözlendi . Bu sonuçlardan hareket ederek potasyum 1-benzilpiperazinditiyokarbamat kullanılarak , başta çevresel örnekler olmak üzere diğer pek çok alanda tayini önemli olan ve alevli atomik absorpsiyon spektrometrisi (FAAS) ile direkt olarak tayin edilemeyen kadmiyumun önderiştirilmesi ve FAAS ile tayin edilmesi için yeni bir yöntem geliştirildi. Bu yöntem ,K1-BPzDC reaktifi ile sulu fazda oluşturulan kadmiyum kompleksinin mikrokristal naftalin ile katı faza alınması va potasyum siyanür çözeltisi ile geri ekstrakte edilerek sulu fazın FAAS ile ölçülmesine dayanmaktadır.Buna göre potasyum siyanür çözeltisindeki kadmiyum derişimi 0.5-3 mgL-1 arasında olduğunda doğrusallık (rª=0.9992) tespit edildi, gözlenebilme sınırı 0.034 mgL-1 ve tayin sınırı 0.114 mgL-1 olarak hesaplandı.Metodun doğruluğu kadmiyum içeren bir standart alaşım (MBH) kullanılarak test edildi. Geliştirilen yöntem , içme ve deniz suyu örneklerine uygulanarak kadmiyum tayini yapıldı.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/35544.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/27170

Collections

  • Doktora Tez Koleksiyonu [102]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.