• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Dondurmanın fiziksel kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine bazı pekmez çeşitlerinin etkisi / Ahmet Faruk Yeşilsu; Danışman Hasan Temiz

Date

2006

Author

Yeşilsu, Ahmet Faruk

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada farklı oranlarda dut, üzüm ve kayısı pekmezi katkısının dondurmanın fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Standart bir üretim olması amacıyla kullanılan yağsız süttozundan iki farklı oranda (%5 ve %10) yağ içeren miksler hazırlanmış ve daha sonra bunlara %2,5-5-7,5-10 pekmez içerecek şekilde dut, üzüm ve kayısı pekmezlerinden ayrı ayrı ilave edilerek dondurmaya işlenmiştir. Her iki yağ oranı için 2 farklı kontrol hazırlamak amacıyla da %5 ve %10'luk mikslerden kontrol numuneler hazırlanmıştır. -18oC'de depolanan örneklerde; kuru madde, kül, protein, yağ, şeker, asitlik, pH, viskozite, hacim artışı, erime oranı, renk ve duyusal analizler yapılmıştır. Duyusal niteliklerden renk ve görünüş, yapı ve tekstür ve aroma özelliklerine ait puanlarda pekmez ilavesinin istatistiki açıdan önemli olduğu bulunmuştur. Mikse ilave edilen pekmez oranı arttıkça, kurumade, asitlik, protein ve kül, toplam şeker, invert şeker ve sakkaroz oranının arttışı, yağ ve pH değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir. Yine aynı şekilde dondurmalardaki pekmez oranı arttıkça hacim artışının azaldığı gözlenmiştir. Pekmez çeşidi ilavesinin dondurmaların erime oranı ve viskozitesi üzerine istatistiki olarak önemli olduğu görülmüştür.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/16881.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26752

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [113]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.