• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Meyve işleme endüstrisi atık ve artıklarının bazı bileşenleri ve antioksidan kapasitenin incelenmesi / Nurcan Çakmak; Danışman N. Şule Üstün

Date

2011

Author

Çakmak, Nurcan

Metadata

Show full item record

Abstract

Meyve işleme endüstrisi geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. İşleme sonrası elde edilen atık ve artıklar (örneğin kayısı, şeftali, biber, domates, kuşburnu, üzüm, vişne ve keçiboynuzu meyvelerinden kalan işleme atık ve artıkları) antioksidan maddeler içermektedir.Bu çalışmada 4 farklı firmadan (Tokat/Merkez (2), Tokat/Zile, Samsun/Bafra) 3 farklı zamanda 2 tekrarlı olarak örnek alınmıştır. Toplam 78 örnekte, kuru madde, suda çözünür kuru madde, pH, kül, protein, toplam asitlik, askorbik asit, toplam fenolik madde, antosiyanin, toplam karotenoid ve antioksidan aktivite analizleri yapılmıştır.Bu analizler sonucunda örneklerin analiz sonuçları şu değerler arasında bulunmuştur. Kuru madde % 15.13-64.06, kül miktarı % 0.10-2.49, protein miktarı % 0.41-12.63, suda çözünür kuru madde miktarı 1.00-18.17 g/100g, pH 3.94-5.30, toplam asit 0.03-0.20 g/100g sitrik asit, titrimetrik askorbik asit 4.56-102.46 g/100g, spektrofotometrik askorbik asit 4.76-102.78 g/100g, antosiyanin içeriği 0.90-59.11 mg/100g, FRAP 46.74-3844.24 ?mol/g, toplam fenolik madde 123.50-4998.59 mg GAE/g, toplam karotenoid 2.21-286.86 mg ?-karoten/100g.Sonuçlar içerisinde en yüksek değere sahip olan örnekler; kuru madde % 64.06 kuşburnu posası, kül % 2.49 vişne sapı, protein % 12.63 üzüm posası, suda çözünür kuru madde % 18.17 kayısı posası (2mm elek), pH 5.30 vişne posası, toplam asit % 0.2 üzüm posası, titrimetrik askorbik asit 102.46 mg/100g kuşburnu posası, spektrofotometrik askorbik asit 102.78 mg/100g kuşburnu çekirdeği, antosiyanin 59.11 mg/100g vişne posası, antioksidan aktivite 3844.24 ?mol/g kuşburnu çekirdeği, toplam fenolik madde 4998.59 mg GAE/g kuşburnu çekirdeği ve toplam karotenoid 286.86 ?-karoten mg/100g biber posası olarak bulunmuştur

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/77577.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26709

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [113]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.