• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Radikal göçü tepkimelerinin (interesterifikasyon) yağların oksidatif stabiliteleri üzerine etkileri / Belkıs Tekgüler; Muammer Kayahan, A. Faik Koca

Date

2005

Author

Tekgüler, Belkıs

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada radikal göçü (interesterifikasyon) tepkimelerinin yağların oksidatif stabiliteleri üzerine etkisi saptanmaya çalışılmıştır. Piyasada yaygın olarak tüketilen ayçiçeği yağı, pamuk yağı, soya yağı ve zeytin yağı %0.2 CH3ONa eşliğinde, 80°C'de ve bir saat interesterifiye edilerek model yağlar hazırlanmıştır. Orijinal yağ örneklerinde ve interesterifiye örneklerde tokoferol içeriği belirlenmiş, interesterifiye model yağın yarısına orijinal yağdaki tokoferol miktarına eşitleyecek şekilde -tokoferol ilave edilmiştir. Orijinal yağ örneğinde bulunan miktarda tokoferol içeriğine sahip interesterifiye yağlarla, -tokoferol katılmamış interesterifiye yağlara, fazladan 100 ve 200 ppm daha -tokoferol katılmış ve böylelikle her bir yağ örneğinden, tokoferol içeriği bakımından farklılık gösteren dokuz adet model yağ elde edilmiştir. Orijinal yağlarda ve interesterifiye yağlarda peroksit sayısı (meq/kg), serbest asitlik (%), sabun miktarı (ppm Na-oleat), özgül absorbans değeri ve su miktarı (%) belirlenmiştir. Örnek ve model yağlara ait genel yağ asitleri kompozisyonu ve ß-yerleşimli yağ asitleri kompozisyonu, indüksiyon periyodu (İP) değerleri ve katı yağ içeriği (SFC) analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. İn-es'den sonra, özgül absorbans değeri, serbest asitlik, su miktarı, sabun miktarı, SFC artmış, peroksit sayısı azalmıştır. Genel ve ß-yerleşimli yağ asiti kompozisyonundan orijinal ve interesterifiye yağların trigliserit (TG) yapıları, ß-yerleşim tercihli dağılım kuramı ve istatistiksel dağılım kuramına göre hesaplanmıştır. Yağların hepsinde, in-es sonrası, SSU ve USU TG'lerin miktarı artmış, UUS ve SUS TG'lerin miktarı azalmıştır. Aynı zamanda, ines'den sonra yağların hepsinde İP değerleri azalmıştır. Tokoferol içeriğini, orijinal tokoferol içeriğine eşitlemek veya fazladan 100 ve 200 ppm tokoferol eklemek İP değerini yükseltmede başarılı olamamıştır. Sonuç olarak, oksidatif stabilite azalışının, sterik hidransın ortadan kalkmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/17045.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26656

Collections

  • Doktora Tez Koleksiyonu [34]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.