• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Yağsız sütten işlenmiş taze peynirler ile kaşar peyniri karışımından eritme peyniri üretimi ve üretilen peynirlerin bazı kalite kriterleri üzerinde bir araştırma / Sadettin Turhan; Danışman Latif Öztek.

Date

1993

Author

Turhan, Sadettin

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma, eritme peyniri üretiminde karışma ilave edilebilecek en yüksek taze yağsız peynir düzeyini saptamak ve depolama sırasında üretilen eritme peynirlerinin duyusal nitelikleri ile kimyasal birleşimlerinde meydana gelen değişiklikleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada hammadde olarak kaşar peyniri ve yağsız sütten işlenmiş taze peynir, katkı maddesi olarak tereyağı, yağsız süt tozu ve saf su, yardımcı madde olarak da trisodyum sitrat kullanılmıştır. Değişik oranlarda kaşar peyniri ve taze peynirden hazırlanan deneme eritme peynirlerinde kurumadde miktarı % 42’ye, kurumaddede yağ miktarı da % 46’ye ayarlanmıştır. Elde edilen 84 eritme peyniri örneğini duyusal nitelikleri ve kimyasal bileşimleri taze, 2, 4 ve 6 aylık dönemlerde saptanmıştır. Duyusal analiz sonuçlarında; koku, renk ve görünüş, yapı, tat ve duyusal özelliklere ait toplam puanlarda gruplara ve aylara göre çok önemli düzeylerde farklılıklar belirlenmiştir. Kimyasal analiz sonuçlarına göre ise eritme peyniri örneklerinin kurumaddede yağ, tuz, kurumaddede tuz ve pH asitliğinde yalnız gruplar itibariyle, kurumadde, yağ, kül azotlu maddeler, suda çözünen azot ve titrasyon asitliğinde ise hem gruplar hem de aylar itibariyle farklılıklar saptanmıştır. Sonuç olarak kaşar peynirine % 20 taze yağsız peynir ilavesiyle kaliteli ve ekmeğe sürülebilir nitelikte eritme peyniri elde edilebileceği belirlenmiştir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/37073.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26613

Collections

  • Öksüz Koleksiyonu [714]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.