• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Böğürtlenin (rubus l.) bileşimi ve böğürtlen reçellerinde renk üzerine depolamanın etkisi / İlkay Tosun; Danışman Nevzat Artık.

Tarih

1998

Yazar

Tosun, İlkay

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu araştırma, böğürtlen reçellerinin depolanması sırasında renk üzerine depolama süre ve depolama sıcaklığının etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bunun için Samsun ve çevresinde doğal olarak yetişen karışık çeşitler hasat edilerek bileşimi saptanmış ve karışık halde üç farklı brikste (68, 70 ve 72 Bx) reçele işlenmiş ve sitrik asit ile pH'ları 3.01'e ayarlanmıştır. Reçellerin çeşitli fizikselve kimyasal özellikleri saptanmış ve örneklerin yarısı oda sıcaklığında (+20 C) diğer yarısı buzdolabı sıcaklığında (+4 C) altı ay süresince depolanmış ve her bir aylık depolama süresince formol sayısı, askorbik asit, titrasyon asitliği, pH, toplam şeker, invert şeker, sakaroz, toplam fenolik madde ile toplam antosiyanin özellikleri belirlenmiştir. Periyodik analizler sonucunda formol sayısı 4. aya kadar değişmemiş fakat bu aydan sonra azalmış; askorbik asit içeriği depolama süresince azalmış ve 5. aydan itibaren 1 mg/100 g'ın altına düşmüştür. Periyodik incelenen özelliklerin istatistiksel analizi sonucunda pH, titrasyon asitliği, invert şeker, sakaroz, HMF, toplam fenolik madde ve toplam antosiyanın üzerine briks, depolama şartları ve depolama süresinin etkisi çok önemli (p küçüktür 0.01),toplam şeker üzerine ise sadece brikslerin etkisi önemli (p küçüktür 0.05) bulunmuştur. Briks x depolama süresi interaksiyonu HMF değeriyönünden çok önemli (p küçüktür 0.01), pH yönünden ise sadece önemli (p küçüktür 0.05); depolama şartları x depolama süresi interaksiyonu pH, invert şeker, sakaroz, toplam fenolik madde miktarı üzerine çok önemli (p küçüktür 0.01), toplam antosiyanin miktarı üzerine önemli (p küçüktür 0.05) olduğu tespit edilmiştir. Reçellere özgün rengini veren toplam antosiyanindeki azalma, oda sıcaklığında depolananlarda %44.16, buzdolabı koşullarında depolananlarda ise %12.89 olmuştur. Bu kayıp altı aylık depolama sonunda 68 Bx'lilerde %24.65; 70 Bx'lilerde %28.11 ve 72 Bx'lilerde %32.83 olarak belirlenmiştir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/31524.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26606

Koleksiyonlar

  • Öksüz Koleksiyonu [714]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.