• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Fizik Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Fizik Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Farklı sıcaklıklarda elde edilen gümüş elektrotlar üzerinde kurşunun UPD davranışının ayrıntılı incelenmesi / İbrahim Uçar; Danışman Ahmet Bulut.

Date

2001

Author

Uçar, İbrahim

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada mika substrateler üzerine farklı sıcakllıklarda buharlaştırma tekniği ile elde edilmiş gümüş elektrotların yüzey yönelimleri ve pürüzlülüğü kurşun atomlarının gümüş filmler üzerindeki UPD davranışı incelenerek karakterize edilmiştir. Kurşun atomlarının potansiyel altı depozisyon (UPD) piklerinin tamamen substrate yüzeyine bağlı olduğu belirlenmiştir. Yüksek sıcaklıklarda elde edilmiş gümüş filmler üzerine kurşun tek tabaka depozisyonunda dar ve iyi tanımlanmış adsorbsiyon pikleri gözlenmiştir. Bu şekilde tanımlanan pikler yüksek sıcaklıklarda elde edilmiş gümüş filmlerin yönelimlerinin Ag(111) tek kristal düzleminin bir göstergesi olduğu sonucuna varılmıştır. Buna karşılık düşük sıcaklıklarda elde edilmiş gümüş ince filmler üzerine kurşun atomlarının tek tabaka depozisyonunda geniş pikler gözlemlenmiştir. Bu sonuç ise gümüş filmlerin daha çok polikristal özellikte olduğunu göstermektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde 250°C de elde edilmiş gümüş filmler üzerinde bazı halojen iyonlarının kurşunun UPD davranışına etkisi incelenmiştir. Seçilen Seçilen halojenler C1-,1-,F- iyonlarıdır. C1- ve I- halojenlerinin kurşunun gümüş filmler üzerinde tek tabaka depozisyon piklerinin daha negatif potansiyellere doğru kaydırdığı gözlenirken F halojeninin kurşunun depozisyon pik potansiyeli üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Çalışmanın son bölümünde KıI çözeltisi içerisindeki gümüş elektrotlar yüzeyinde düşük potansiyel aralıklara yükseltgenme-indirgenme döngüsü (ORC) sonucu oluşan aşınmalar tanımlanmıştır. Yüzeydeki bu aşınma Taramalı Tünelleme Mikroskobu (SEM) fotoğraflarıyla gözlemlenmiş ve gümüş yüzeyinde Ag-I atomik birikintilerin oluştuğu sonucuna varılmıştır. Bu atomik birikintilerinin büyüklüğünün ve sayısının ORC sayısı ile ilişkili olduğu görülmüştür.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/36241.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26512

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [204]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.