• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Samsun sebze pazarlarından toplanan bazı sebze ve gıda örnekleriyle bazı içme suyu ve taban suyu örneklerinin nitrat içeriğine ilişkin bir araştırma / Osman Ekşi; Danışman Fethi Bayraklı.

Date

2005

Author

Ekşi, Osman

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu araştırma, Samsun sebze pazarlarından alınan bazı sebze ve gıda örnekleriyle bazı içme suyu ve yeraltı suyu örneklerinde nitrat içeriğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 33 adet sebze ve meyve örneği, 7 adet gıda örneği ve 9 adet su örneği potansiyometrik olarak nitrat elektrodu ile analiz edilmiştir.Nitrat içeriği yaş maddede yapılan analizlere göre, sebze ve meyve örneklerinde en düşük turpta (0,2 mg/kg), en yüksek tere otunda (780 mg/kg), gıda örneklerinde en düşük ekmekte (0,6 mg/kg) ve en yüksek yeşil zeytinde (19 mg/kg) bulunmuştur. Su örneklerinde nitrat en düşük 2 nolu maden suyunda (20 mg/L) ve en yüksek kuyu suyunda (815 mg/L) belirlenmiştir.Yeşil yapraklı sebzelerin diğer sebze ve meyvelere göre daha fazla nitrat içeriğine sahip olduğu saptanmıştır. Köksü sebzelerde ve meyvelerde ise düşük seviyelerde nitrata rastlanmıştır. Tarım alanlarında yüksek miktarda nitratlı gübre kullanılması ve gıdalara nitratlı katkı maddelerinin ilave edilmesi sonucu ürünlerde önemli nitrat artışının meydana geldiği anlaşılmaktadır. Tarım alanlarından gelen sızıntı suları ile kirlenen yeraltı sularında nitratın çok yüksek seviyelere çıktığı belirlenmiştir.Vücuda alınan az miktardaki nitrat mide barsak sisteminde nitrite indirgenerek özellikle küçük çocuklarda methaemoglobinemi (siyanoz)'ye yol açarak toksik etki göstermektedir. Araştırma sonuçlarına göre, analizi yapılan sebze, meyve ve su örneklerinin bazılarının ve özellikle kuyu suyunun nitrat içeriğinin insan sağlığı açısından risk oluşturabileceği kanısına varılmıştır.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/17181.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26185

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [204]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.