• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Biyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Biyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Nikotin ve melatoninin swiss albino tipi laboratuvar farelerinde karaciğer antioksidant enzim aktiviteleri üzerine etkileri / İkbal Agah İnce; Danışman Zafer Eren.

Tarih

2003

Yazar

İnce, İkbal Agah

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada Nikotinin ve bilinen en etkili antioksidant olan melatoninin , antioksidant enzimlerden süperoksit dismutaz ve katalaz üzerine etkileri zamana bağlı olarak karaciğerde incelenmiştir.Bu amaçla 24 saat aç bırakılan Swiss albino tipi laboratuvar farelerine (Mus musculus) Nikotin ve Melatonin intraperitonal yolla enjekte edildikten sonra, fareler 2. , 4. , 8. , 12. ve 24. saatlerde servikal dislokasyonla öldürülerek karaciğerleri izole edilmiştir. Karaciğerlere sırasıyla homojenizasyon, sonikasyon ve santrifugasyon işlemleri uygulanarak enzim fraksiyonu elde edilmiştir.Enzim fraksiyonlarında protein miktarı belirlendikten sonra süperoksit dismutaz ve katalaz aktiviteleri ölçülmüştür. Çalışmamızın sonucunda SOD enzimi aktivitesinin deney grupları arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık gösterdiği (p[0,01), fakat enjeksiyon sonrası saatler arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Melatonin süperoksit radikallerini uzaklaştırmada beklenen etkiyi göstermemiştir.Katalaz enzim aktivitesi için yapılan çalışma sonucunda deney grupları ve enjeksiyon sonrası geçen süreler arasında istatistiksel olarak önemli (p[0,01) farklılıklar gözlenmiştir. Katalaz aktivitesinde gözlenen maksimum inhibisyon 8. saatte gözlenmiştir. Bu inhibisyonun nedeninin melatoninin antioksidant etkisi sonucunda gözlendiği düşünülmektedir. Deney gruplarında 8. saatten sonra melatoninin antioksidant etkisini yitirmiştir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/20958.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/25908

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [277]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.