• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Biyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Biyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Uresiphita gilvata Fabricus 1794 (crambidae) larvalarının beslenmesini ve gelişmesini etkileyen kimyasal etkenlerin yapay besinlerle belirlenmesi / Hatice Karadeniz; Danışman Mahmut Bilgener

Date

2011

Author

Karadeniz, Hatice

Metadata

Show full item record

Abstract

özet.,Bu çalısmada, Uresiphita gilvata Fabricus 1794 (Crambidae)’nın son larvaevresinde yapay besinlerle beslenme deneyleri yapılmıstır. Kimyasal etkenlerin U.gilvata larvalarının beslenme ve gelismesine etkilerini incelemek için farklı içerikleresahip 14 çesit yapay besin hazırlanmıstır. Dçerikleri farklı olan besinlerle beslenen bu larvaların toplam besin tüketim miktarları, pup ağırlıkları, pup protein ve lipitmiktarları, gelisim süreleri belirlenmis, kontrol yapay besinle beslenen larvalarla eldeedilen veriler karsılastırılmıstır.Kontrol besini ve bu besinin içeriğine ek olarak farklı konsantrasyonlarda tanik asit, nikotin, kinin ve selüloz ilave edilip içerikleri farklı besinler hazırlanmıstır. Ayrıcakontrol besinindeki protein ve karbonhidrat miktarları değistirilerek protein vekarbonhidrat oranları farklı olan besinler de hazırlanmıstır. Hazırlanan besinlere tanikasit % 1, % 3, % 5, kinin ve nikotin % 0,125, % 0,250, % 0,5, selüloz % 10 ve % 30 oranlarında hesaplanarak eklenmistir. Protein ve karbonhidrat miktarları değistirilmisbesinlerdeki protein (P) ve karbonhidrat (K) oranları (P2X:K1) ve (P1:K2X) seklindebelirlenmistir. Böylece elde edilen 14 farklı besin grubunun etkileri incelenmistir.Düsük konsantrasyonlarda (% 1) tanik asit uyarıcı etki gösterip besin tüketimini arttırırken, nikotin (% 0,125) ve kinin (% 0,125) caydırıcı etki gösterip tüketimidüsürmüstür. Besinlerdeki sekonder madde miktarı arttıkça tanik asit ilaveli besingrupları tüketim miktarını, pup ağırlığını ve lipit miktarını düsürmüs, buna karsılıknikotin ve kinin ilave edilmis besin grupları tüketim miktarını, pup ağırlığını, pupprotein ve lipit miktarını arttırmıstır. Selüloz eklenmis besinlerde pup lipit miktarı artmıs, düsük konsantrasyonda (% 10) selüloz ilave edilmis besinin tüketimi artmıstır. Protein miktarı bakımından iki kat zengin olan besini tüketen larvaların yalnız pup protein miktarlarında artıs gözlenmistir. Karbonhidrat miktarı iki kat artırılmıs besin grubunda pup ağırlığı ve protein miktarlarında artıs gözlenmistir. Gelisim süresi, yüksek konsantrasyonda tanik asit (% 5) ve kinin (% 0,5) bulunan besinlerde uzamıs, proteini fazla olan besinde kısalmıstır.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/77554.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/25760

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [277]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.