Aynalı sazan (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758)'ın tam kontrollü üretim modeli / Sinan Esen ; Danışman Nazmi Polat
Abstract
Bu çalışmada, kültür balıkçılığında oldukça önemli olan Sazangiller (Cyprinidae) familyasından, Cyprinus carpio’ nun tam kontrollü üretim aşamaları, çalışmanın yapıldığı üretim tesisinin fiziksel ve kimyasal şartları da dikkate alınarak saatlik olarak takip edilmiştir.Bu amaçla, Amasya Yedikır DSİ Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda iki ayrı üretim serisi oluşturulmuştur. Üretime başlamadan önce tesisin fiziksel koşulları tespit edilip, çalışma boyunca kullanılan suyun kimyasal özellikleri saatlik olarak takip edilmiştir. Dişi anaçlardan elde edilen toplam yumurta sayısı, döllenmiş ve döllenmemiş yumurta çapları, erkek anaçlardan elde edilen sperm miktarı, yumurtaların döllenme oranı, yumurtalardan çıkan larva sayısı hesaplanarak, larvaların embriyonik gelişim safhaları gözlemlenmiş ve elde edilen veriler diğer çalışmalarla karşılaştırılarak verimli bir tam kontrollü üretim için uyulması gereken metodun uygulamadaki başarısı sınanmıştır.am kontrollü sazan (Cyprinus carpio Linneaus, 1758) üretiminin aşamaları izlenerek diğer çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Üretim aşamalarında uygulanan metotlar ve elde edilen veriler benzer çalışmalarla paralellik göstermektedir. Ancak verimlilik ile ilgili sonuç, diğer araştırmalara göre düşük çıkmıştır (%30).