• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Samsun'da ısıtmasız plastik seralarda son turfanda organik domates, biber ve patlican yetiştiriciliğinde değişik dikim zamanı, malçlama ve gübrelemenin bitki büyümesi ve verimine olan etkileri üzerine bir araştırma / Ayşe Ekdioğlu; Danışman Sezgin Uzun

Date

2005

Author

Ekdioğlu, Ayşe

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma Samsun ekolojik koşullarında ısıtmasız plastik seralarda son turfanda organik domates, biber ve patlıcan yetiştiriciliğinde değişik dikim zamanı, malçlama ve gübrelemenin bitki büyümesi ve verimine olan etkilerinin ortaya konması amacıyla yürütülmüştür. Deneme domateste üç farklı dikim zamanı (17.07.02 ( I.), 25.07.02 (II.), 09.08.02 (III.)), biberde iki farklı dikim zamanı (07.08.02 (I.), 24.08.02 (II.)) ve patlıcanda iki farklı dikim zamanı (17.07.02 (I.), 13.08.02 (II.)) uygulanmıştır. Her dikim zamanında malçlı ve malçsız uygulama ve bu uygulamaların her birinde de dört gübre dozu ( Kontrol, 0.9, 1.8, 2.7 gr/bitki) uygulaması yapılmıştır.Deneme süresince sera içi ışık şiddeti, ortam sıcaklıkları ve sera içi atmosfer sıcaklıklarında ölçümler yapılmıştır. Kullanılan plastik serada 17 Temmuz ile 13 Kasım arasında ortalama sıcaklık 27 °C'dir. 17 Temmuz ile 13 Kasım arasında sıcaklık 31 °C'den 29 °C'ye düşmüştür. Kök bölgesi ortam sıcaklığı ise yaklaşık 30 °C'den yaklaşık 9 °C'ye düşmüştür. Fotosentetik Aktif Radyasyon (FAR) ise, yetiştirme dönemi başında 600 Mmol m¯²sn¯¹ iken, ortasında 1000 Mmol m¯²sn¯¹'e yükselmiş ve sonunda 400 Mmol m¯²sn¯¹ civarına düşmüştür.Araştırma sonucu bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı ve toplam verim / bitki değerleri I. dikim zamanı bitkilerinde en yüksek bulunmuştur. Kullanılan organik gübrelerin bitki büyüme ve verimine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Domates, biber ve patlıcanda bütün dikim zamanları dikkate alındığında bitkilerde ürün vermeye başlama zamanları arasında çok önemli farklılıklar görülmüştür.Domates ve biberde ortalama meyve ağırlığı (OMA)'nda en fazla artış I. dikim zamanında meydana gelmiş olup domates, biber ve patlıcanda en yüksek toplam verimler I. dikim zamanından elde edilmiştir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/17131.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/25429

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [145]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.