Kastamonu ili bağcılığı ve burada yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin ampelografik özellikleri üzerine bir araştırma / Hüseyin Çelik; Danışman Ferhat Odabaş.
Abstract
Bu araştırmada Kastamonu ili Tosya ilçesinde yetiştirilen Kahta, Kadınparmagı, Terkabuk ve Tilkikuyruğu (vakitli yetişen - orta mevsim) ile Kara üzüm, Şam ve Arnat (son turfanda) üzüm çeşitlerinde ampelografik çalısma yapılmıştır. Ayrıca hasat sonrası elde edilen üzümlerin suda çözünebilir kuru maddeleri (% SÇKM), titre edilebilir asit (% Tartarik asit) ve SÇKM/asit oranları tespit edilmiştir. Yöre üzümlerinde yapılan aınpelografik çalışma ve hasat sonrası kalite analizleri ile ülkemizin bi1inen büyük genetik kaynaklarına yenilerinin eklenmesine imkan sağlamak, bölgede ileride yapılacak teknik ve kültürel işlemlere ışık tutmak amaçlanmıştır.