• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Determination of Heavy Metal in Anchovy (Engraulis encrasicolus L 1758) and Whiting (Merlangius merlangus euxinus Nordman, 1840) Fish in the Middle Black Sea

Tarih

2011

Yazar

Aygun, Seker Fatma
Abanoz, Fatma Gul

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

In this research, the determination of heavy metals in fishes (anchovy and whiting) caught in Samsun which is the province of Middle Black Sea was aimed. Having been washed, dried and cut in to small pieces the fishes HNO3 and HClO4 were added and using wet ash method, heavy metal concentrations were determined. By taking three samples from each fish the concentrations of Fe, Mn, Zn, Cu, Pb, Cd were determined with Flame AAS to be the result of analysis in fishes. In the resulting analysis, in 2009, metal concentration of anchovy have been found 34.0 +/- 2.5 mu g/g for Fe; 2.0 +/- 0.0 mu g/g for Mn; 129.3 +/- 15.0 mu g/g for Zn; 3.7 +/- 1.6 mu g/g for Cu; 0.4 +/- 0.2 mu g/g for Pb; 0.2 +/- 0.05 mu g/g for Cd in 2009, metal concentration of whiting have been found 9.9 +/- 2.1 mu g/g for Fe; 4.3 +/- 0.7 mu g/g for Mn; 58.0 +/- 3.5 mu g/g for Zn; 2.3 +/- 0.7 mu g/g for Cu; 0.9 +/- 0.2 mu g/g for Pb; 0.2 +/- 0.03 mu g/g for Cd in 2010, metal concentration of anchovy have been found 51.5 +/- 5.3 mu g/g for Fe; 4.2 +/- 0.9 mu g/g for Mn; 221.0 +/- 10.5 mu g/g for Zn; 3.8 +/- 1.9 mu g/g for Cu in 2010, metal concentration of whiting have been found 7.0 +/- 4.6 mu g/g for Fe; 3.0 +/- 0.0 mu g/g for Mn; 28.3 +/- 1.0 mu g/g for Zn; 2.7 +/- 0.7 mu g/g for Cu. Anchovies and whiting in the study as a result of heavy metal concentration were high in general. In order to determine the accuracy of the method used in the wet ash method to the reference fish protein samples (DORM-3) was applied.

Kaynak

Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi

Cilt

17

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12712/17291

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [105]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.