• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effects of Chitosan and Lactic Acid Immersion on the Mussels' Quality Changes During the Refrigerated Storage

Tarih

2013

Yazar

Terzi, Goknur
Gucukoglu, Ali
Cadirci, Ozgur
Kevenk, Tahsin Onur
Alisarli, Mustafa

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The objective of this study was to determine the effects of different pretreatment agents such as chitosan (0.5% (w/v), pH 2.9-3.2) and lactic acid (0.5% (v/v), pH 2.5-2.7) on the chemical and sensory qualities of mussels stored at 4 degrees C. Mussels were dipped in 100 mL of 0.5% solution of lactic acid (v/v) and chitosan (w/v) at room temperature (22 degrees C) for 15 min. Mussels from the control group were dipped in 100 mL of sterile distiled water (2% NaCl) without chitosan and lactic acid. Treatment of mussels with lactic acid and chitosan at the beginning of the experiment (day 0) for 15 min reduced bacterial counts of total aerobic mesophilic bacteria (0.53-1.07 log) psychrotrophic bacteria (0.11-0.13 log), Lactobacillus spp. (0.46-1.30 log), Enterobacteriaceae (0.43-0.48 log) and coliform bacteria (0.52-0.66 log). Total volatile basic nitrogen (TVB-N), thiobarbituric acid (TBA), trimethylamine nitrogen (TMA-N) and histamine values of control group mussels were increased from (day 0) 13.1 mg N 100 g(-1), 1.37 mg MA kg(-1), 1.97 mg N 100 g(-1) and 4 ppm to 39.9 mg N 100 g(-1), 3.02 mg MA kg(-1), 4.86 mg N 100 g(-1) and 7.75 ppm at the end of the storage period (day 11), respectively (P<0.05). The results indicated that shelf-life of mussels stored at 4 C were limited to 4 days in the control group. However, mussels pretreated with lactic acid and chitosan were stored for 6-7 days and the shelf-life of mussels was extended for ca. 2-3 days, as compared with the control group (P<0.05).

Kaynak

Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi

Cilt

19

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.9775/kvfd.2012.7779
https://hdl.handle.net/20.500.12712/15941

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.