• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Antioxidative Properties of Thymus pseudopulegioides: Comparison of Different Extracts and Essential Oils

Tarih

2015

Yazar

Ozen, Tevfik
Demirtas, Ibrahim

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The ethanol (EE), acetone (AE), methanol (ME), hexane (HE), and water extracts (WE) of Thymus pseudopulegioides Klokov & Des.Shost (TPK) were assessed for their antioxidant activities. Antioxidant activities were evaluated by reduction of Mo(VI) to Mo(V), reducing power, linoleic acid peroxidation, superoxide scavenging activity, free radical-scavenging activity, metal chelating activity, hydrogen peroxide scavenging activity and peroxide scavenging activity and compared with alpha-tocopherol, butylated hydroxyanisole (BHA), butylated hydroxytoluene (BHT) and trolox. Essential oils of TPK were characterized in total to be 27 components. TPK essential oil was found to contain thymol (20.62 %), germacrene D (9.84 %) and gamma-terpinene (8.36 %) as the major components. The WE was more potent antioxidant as a scavenger of peroxyl and super oxide radical than the other extracts. The AE (linoleic acid peroxidation, H O scavenging activity) and ME (reducing power, free 2 2 radical scavenging activity, metal scavenging activity) exhibited significant activities. Apparently, a relationship was found between the antioxidant potency and the phenolics (phenolic compounds, flavonoids and anthocyanins) in each extract. The ethanol extract has the highest total phenolics (4.164 mg gallic acid (GAE)/ g DW) and flavonoids (0.610 mg quercetin/g DW). Total anthocyanin of dried plant was also determined (0.661 mg/g DW).

Kaynak

Journal of Essential Oil Bearing Plants

Cilt

18

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.1080/0972060X.2014.998719
https://hdl.handle.net/20.500.12712/14447

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.