• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Use of Allium scorodoprasum L. subsp rotundum as food

Tarih

2016

Yazar

Tasci, B.
Koca, I.

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Allium scorodoprosum L. subsp. rotundum is a perennial and herbaceous plant which has a diameter of 1-2 cm bulb and it grows in East Anatolia and Northern Anatolia. It has a length of 25-90 cm and it has 2-5 leaves, each of which has a diameter of 2-8 mm. Its flowers are dark red and purple. Its blooming period is between 5th and 6th months of the year. This plant usually grows up in the calcareous areas, clayey slopes, lawns, rural areas, beaches and sands between 0 and 1400 m in height above sea level. In Turkey, it can be seen in Adana, Osmaniye, Bolu, Istanbul, Mardin, cankm, Athyaman, Agri, Ankara, Antalya, Artvin, Corum, Erzincan, Erzurum, Eskisehir, Hatay, Izmir, Kayseri, Kifklareli, Konya, Kutahya, Kahramanmara, Mugla, Sivas and Trabzon provinces. It is called wild garlic, wild leek, kormen, sirmo and catlangus. Both the leaves and the bulb of this plant can be eaten cooked or raw and used as spices for meals. In our country, it is consumed in a lot of places such as Bodrum, Fethiye, Sivas- Zara, Milas and Van. It is used as a main ingredient of Van herby cheese in East Anatolia, kormen salad, roasted kormen, kormen mucver, kormen borek and kormen halva in Aegean region and kormen pilav in Sivas. It includes much flavonoid such as quarcetin, luteolin, apigenin and hyperon. It is known that the tubers of this plant have antibacterial, antifungal, antioxidant and antiviral affects. Its various pharmacological activities like antimicrobial, antihypercholesterolemic, antihyperlipidemic, antihyperpertansive, hepato protective, diuretic and antitumor have been reported. In folk medicine, it is used to combat diabetes and in order to increase visual accuracy. This paper discusses the traditional consumption of Allium scorodoprosum L. subsp. rotundum in Turkey and its impacts on health.

Kaynak

Vii International Symposium on Edible Alliaceae

Cilt

1143

Bağlantı

https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2016.1143.22
https://hdl.handle.net/20.500.12712/13610

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.