• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Assessment of Endothelial Dysfunction With Adhesion Molecules in Patients With Celiac Disease

Tarih

2016

Yazar

Comba, Atakan
Caltepe, Gonul
Yanik, Keramettin
Gor, Ufuk
Yuce, Ozlem
Kalayci, Ayhan G.

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Objectives: Celiac disease (CD) is a systemic immune disorder. We assessed serum levels of adhesion molecules as a marker of endothelial dysfunction in patients with CD at first diagnosis and in those on a gluten free diet. Methods: Sixty-five patients with CD (mean age 6.74 +/- 4.6 years) and 51 age- and sex-matched control patients participated in the present case controlled, prospective clinical study. Senun levels of vascular adhesion molecule-1, intercellular adhesion molecule-1, endothelial selectin, vascular endothelial cadherin, high-sensitivity C-reactive protein, and homocysteine levels were measured. Results: Average soluble vascular adhesion molecule-1 (CD vs control group: 1320 +/- 308 vs 1120 +/- 406 ng/mL, P = 0.006), soluble intercellular adhesion molecule-I (336 +/- 99 vs 263 +/- 67 ng/mL, P = 0.025), and soluble endothelial selectin (113.9 70 vs 76.9 +/- 32 ng/mL, P = 0.007) levels were significantly higher in cases of newly diagnosed CD than in the control group. Soluble vascular adhesion molecule-1. (1050 +/- 190 ng/mL) and soluble endothelial selectin (68.7 +/- 45 ng/mL) levels in patients with CD, who were fully compliant with a gluten-free diet, were significantly lower than that in those newly diagnosed as having CD (P = 0.003 and P = 0.0012, respectively). Conclusions: These results show that serum adhesion molecule levels are higher in patients with CD. Some of the risks associated with endothelial dysfunction may be related to CD and these risks can be reduced with an appropriate and fully controlled diet.

Kaynak

Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition

Cilt

63

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000001138
https://hdl.handle.net/20.500.12712/13207

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6144]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.