• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Association of uric acid with metabolic parameters and obesity

Tarih

9999

Yazar

Mahdavi-Roshan, Marjan
Movahedian, Mina
Varkaneh, Hamed
Salari, Arsalan
Macit, Melahat
Rezazadeh, Arezoo

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Purpose Recent studies have shown that hyperuricemia is a predictor of non-communicable disease and an increment of mortality rate. Also, elevated serum uric acid may be associated with obesity in the adult population. This study aims to evaluate the association between serum uric acid levels with metabolic parameters and risk of obesity in the Iranian population. Design/methodology/approach The cross-sectional study was done on 550 participants, who were referred to a hospital for elective angiography in Rasht, Iran; anthropometric indices (waist circumference (WC) and body mass index (BMI)) and hematological factors were measured using the standard approaches. Based to the angiography results, the severity of atherosclerosis was defined. Findings The mean (SD) concentration of serum uric acid for all participants was 5.15 (1.37) mg/dl. Individuals who were at the highest tertile had higher mean (SD) of weight (p = 0.004), creatinine and blood urea nitrogen (p < 0.001) lower fasting blood sugar (FBS) (p = 0.000) and HbA1c (p = 0.016), and they were mostly men compared with those in the lowest tertile. After adjusting for confounders, FBS (ss = -0.145, p = 0.001) and HbA1c (%) (ss = -0.130, p = 0.019) had inverse and weight (ss = 0.156, p = 0.001) had direct association with serum uric acid. After adjustment for additionally potential confounders subjects in the highest tertile of serum uric acid had 92 per cent higher chance of obesity compared with subjects in the lowest tertile (OR 1.92; 95 per cent CI 1.13, 3.23). Originality/value The present study has concluded that increase serum uric acid related to high risk of obesity and low mean of FBS and HbA1c.

Kaynak

Nutrition & Food Science

Bağlantı

https://doi.org/10.1108/NFS-01-2020-0003
https://hdl.handle.net/20.500.12712/10078

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.