12-24 aylık süt çocuklarında demir tüketiminin annenin demir eksikliği anemisi bilgi, tutum ve davranışlarıyla ilişkisinin belirlenmesi
Citation
Atalan, S.B. (2021). 12-24 aylık süt çocuklarında demir tüketiminin annenin demir eksikliği anemisi bilgi, tutum ve davranışlarıyla ilişkisinin belirlenmesi. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.Abstract
Amaç: 12-24 aylık süt çocuklarında demir tüketimini belirlemek, annenin demir eksikliği anemisi (DEA) bilgi düzeyi, tutum ve davranışını saptayarak aralarındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Kastamonu ili 2 No’lu Aile Sağlığı Merkez’inde kayıtlı 100 anne-çocuk çifti araştırmaya dahil edilmiştir. Ailelerin demografik özelliklerini, çocukların beslenme alışkanlıklarını ve antropometrik ölçümlerini sorgulamaya yönelik ve annelerin demir eksikliği anemisi bilgi, tutum ve davranışlarını sorgulayan anket formları kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package Program for Social Science) for Windows 24.0 programı kullanılarak, %95’lik güven aralığında ve p<0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Bulgular: Çocukların demir tüketim yeterlilik durumları ile annenin demir eksikliği anemisine ilişkin bilgi, tutum ve davranışları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Ancak çocukların günlük ≥30 g kırmızı veya beyaz et tüketiminin olması, annenin demirden zengin kaynakları bilme durumu ile çocuğun demir tüketim durumu arasındaki ilişkiyi etkileyebileceği ortaya konmuştur (p<0.05). Özellikle demir ile zenginleştirilmiş besinlerden bazılarının tüketiminin, çocuklarda herhangi bir faktörden bağımsız olarak yeterli veya fazla demir alımını sağladığı saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Çocukların %58’inin yetersiz demir alımına sahip olduğu belirlenmiştir. Annenin DEA’ya ilişkin bilgi, tutum ve davranışları, çocukların demir tüketim durumlarını etkilememektedir. Ancak bu ilişkiyi etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Aim: To determine the iron consumption in infants aged 12-24 months, to determine the knowledge level, attitude and practice of the mother with iron deficiency anemia (IDA) and to reveal the relationship between them. Material and Method: 100 mother-child couples registered in Kastamonu Province No. 2 Family Health Center were included in the study. Questionnaires were used to question the demographic characteristics of families, nutritional habits and anthropometric measurements of the children and question the iron deficiency anemia knowledge, attitudes and practices of mothers. The data obtained were evaluated using the SPSS (Statistical Package Program for Social Science) for Windows 24.0, at 95% confidence interval and p<0.05 significance level. Results: There was no significant relationship between the children's iron intake sufficiency and the mother's knowledge, attitude and practices regarding iron deficiency anemia (p>0.05). However, it has been shown that children’s daily consumption of red or white meat ≥30 g may affect the relationship between the mother's knowledge of iron-rich sources and the child's iron consumption status (p<0.05). It has been determined that the consumption of some foods fortified with iron provides sufficient or excess iron intake in children regardless of any factor (p<0.05). Conclusion: It has been determined that 58% of the children have insufficient iron intake. The mother's knowledge, attitude and practices about IDA do not affect the iron consumption status of the children. However, there are various factors that affect this relationship.