• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Secondary metabolites in Hypericum perfoliatum: variation among plant parts and phenological stages

Tarih

2007

Yazar

Cirak, Cuneyt
Radusiene, Jolita
Janulis, Valdimaras
Ivanauskas, Liudas

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The genus Hypericum is a source of biologically active compounds, notably hypericin and various phenolics. The concentrations of these compounds in plant tissues vary among plant parts and during the growing season. To determine this variation for Hypericum perfoliatum, a widespread species in Northern Turkey, wild-growing plants were harvested at five phenological stages: vegetative, floral budding, full flowering, fresh fruiting and mature fruiting. Whole shoots as well as individual parts (stems, leaves and reproductive tissues) were assayed for bioactive compounds by HPLC. In whole shoots, concentrations of secondary metabolites increased during shoot development. The highest concentrations of chlorogenic acid, hyperoside, quercitrin, quercetin and hypericin were reached when plants flowered, whereas rutin and apigenin-7-O-glucoside reached highest levels during fruit development. Of the individual plant parts, leaves did not contain any rutin, apigenin-7-O-glucoside and quercetin, and stems contained no hypericin. Reproductive parts had the highest levels of rutin, apigenin-7-O-glucoside, quercitrin, quercetin and hypericin, whereas leaves produced more chlorogenic acid and hyperoside. Compared to H. perforatum, a widely used medicinal plant, the tissues of H. perfoliatum contained similar concentrations of hypericin, less rutin, quercitrin and quercetin, and more chlorogenic acid and hyperoside. The presence of apigenin-7-O-glucoside had not been reported previously in the genus Hypericum.

Kaynak

Botanica Helvetica

Cilt

117

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s00035-007-0777-z
https://hdl.handle.net/20.500.12712/19945

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.